4-4 i galet derby

Syrianska IF spelade under lördagen säsongens andra derby. Denna gång mot IK Franke borta på Råby IP. En på förhand tuff uppgift för Syrianska strax över det negativa kvalstrecket mot ett Franke på andra plats i tabellen. Matchen fick sig en konstig utgång. Den som inte valde att skåda drabbningen på plats gick miste om något utöver det vanliga.

Matchen inleds i ett ställningskrig där det inte händer så mycket i anfallsväg utan där lagen känner på varandra. Franke är inställda på ett djupledsspel med löpningar längs kanterna. På en sådan situation kommer också ledningsmålet för Franke i 16:e minuten. Trebackslinjen i Syrianska hänger inte med i djupledsspelet och blir överspelade. På liknande sätt gör Franke också 2-0 i den 29:e minuten. Halvtidsresultatet skrivs till 2-0. Summerar vi halvleken känns det inte som att Franke är överlägsna utan får rinna igenom relativt enkelt. Syrianska kommer till en del chanser men där den sista skärpan och effektiviteten saknas.

Tidigt i den andra halvleken utökar Franke också ledningen till 3-0. Där och då känns det uppgivet i Syrianska. Strax därefter fick man ändå chansen till kontakt men där en straffmiss ger ännu tyngre spelarhuvuden. I den 68:e minuten kommer så reduceringsmålet genom Jose Cataldo efter ett fint anfall. När Franke återigen genom spel i djupled gör 4-1 i minut 72 förväntar sig nog de flesta att matchen är avgjord. Syrianska fortsätter trots det att spela sitt spel längs backen och när Robin Back i 78:e genom en fin aktion serverar Jonathan Bahar i djupled är 4-2 ett faktum. När Syrianska i den 82:a minuten lyckas trycka in 4-3 på nick av Nikola Durovic är det nervöst och trötta ben i hemmalaget. Spelarna i Syrianska får ännu mer energi och går framåt för kvitteringen. I euforiskt kämpande kommer också kvitteringen i den sista ordinarie spelminuten. Belmin Alic lyckas hitta den bortre burgaveln. Glädjen visste inga gränser och spelarna ska ha en rejäl eloge för att de orkar stå upp och återhämta sig trots de relativt billiga och identiska baklängesmålen. När domaren aviserar sju minuters stopptid är det Syrianska som trycker på och jagar det förlösande målet för vinst. En avslutande målchans för Jonathan Bahar är också det sista vi ser i matchen. Slutresultat 4-4.

Det är svårt att summera en sådan match. Syrianska verkade ha gått bort sig totalt efter att Franke fått göra fyra nästintill identiska mål, men någonstans fanns grunden kvar. Spelarna fortsatte tro på iden och det lönade sig. En sådan upphämtning har ett symbolvärde. Underläge 4-1 mot seriens topplag borde innebära en klar förlust, men där upphämtningen bevisar att när spelet stämmer och hungern finns där står man upp mot alla lag i den här upplagan av Division 3. Dessutom var det här Syrianskas första poäng på bortaplan. Låt oss hoppas att spelarna i Syrianska rider med vågen och fortsätter på den inslagna vägen och har fokus från den första minuten i de kommande matcherna. Det borde göra gott.

Nästa match som blir den sista på hemmaplan innan uppehållet spelas söndagen den 24:e juni med matchstart 13:30. Uppsala-Kurd FK kommer på besök. Låt oss tillsammans samla energi efter en sådan urladdning och bringa hem tre välbehövliga poäng på Wenströmska IP.

Felix Carlsson

Viktor Tsouplakis – Skender Kaciku – Daniel Johansson

Italo Gonzalez – Nikola Durovic – Belmin Alic – Jose Cataldo

Robin Back – Lucas Özgun – Adrian Renmark

Byten:

60´ UT Italo Gonzalez – IN Jonathan Bahar

70` UT Adrian Renmark – IN Leon Kaya

Målskyttar:

3-1 68` Jose Cataldo

4-2 78` Jonathan Bahar

4-3 82` Nikola Durovic

4-4 89` Belmin Alic

 

Nästa match:

Syrianska IF – Uppsala-Kurd FK

Datum: söndag 24 juni

Klockslag: 13:30

Spelplats: Wenströmska IP