Delad pott mot Västerås IK

En på förhand oviss tillställning tog vid på Wenströmska IP under gårdagskvällen mellan Syrianska IF och Västerås IK. Matchen präglades av derbykaraktär med mycket kamp och sällan något etablerat spel från båda lagen. 

I den första halvleken böljade spelet fram och tillbaka med mycket dueller, där båda lagen skapade någon halvchans. I Syrianskas spel kunde vi se tendenser till fina kombinationer, där Erik Acars spelide handlar om att hålla bollen längs backen, vilket inte går att säga om motståndarnas spel. Västerås IK hotade genom sina långbollar, en sparka-spring fotboll som vi känner igen från gamla tider. Fullt rättvist blåser domaren för halvtid med ställningen 0-0.

Den andra halvleken drar igång som den första slutade, spelarna på plan gjorde sitt yttersta för att dra det längsta strået. Drygt tio minuter in i halvleken dimper en boll ner i djupet för Allan Kosik där han mycket överraskande skjuter ur ett inläggsläge. Felix Carlsson i Syrianskas mål hinner inte agera och 0-1 är ett faktum. Detta i den 55:e minuten. Några minuter senare börjar Syrianska ta över spelet och det känns som att det lilla saknas för att kvitteringen skall komma. Tränare Erik Acar gör totalt tre byten, där alla inhopparna bidrar med energi och fart på kanterna. Ungtupparna Leon Kaya, Robin Back och Julius Dag visade tydligt att de blir att räkna med, trots sina första säsonger på seniornivå. Drygt en kvart innan fulltid drabbas vänsterspringaren José Cataldo av en olycklig skada. Med alla byten gjorda enligt de nya reglerna var det inte många som trodde på Syrianska den sista kvarten, med en man mindre. Ynglingarna Julius Dag och Leon Kaya ville något annat. På vänsterkanten kommer Dag loss i den 81:a minuten efter ett kombinationsspel där han hittar Kaya i den bortre delen av straffområdet. Kaya i sin tur tar det säkra före det osäkra och sätter dit bollen med full kraft i den bortre burgaveln. Därefter hänger tvåan i luften för Syrianska. Den energi som inhopparna bidrog med trasade sönder bortalagets försvar och med mer precision skulle Syrianska avgått med derbysegern.

Sammanfattningsvis är det en stark insats av Syrianska när spelet inte stämde till fullo. I sådana matcher är det karaktären som ska fram och spelarna visade att de är att räkna med. Syrianska stod upp i duellerna med Skender Kaciku i spetsen, som det ska vara i ett derby.  Seriens lägsta spelaromsättning mot seriens högsta, en poäng med mersmak. Syrianska är på rätt väg, andra miner var det hos motståndarna. Det ska bli spännande att se den fortsatta utvecklingen hos Acars lagbygge, där grunden baseras på en ide som handlar om att spela en vacker fotboll.

Syrianska IF riktar även ett stort tack till publiken som tog sig ner till Wenströmska IP. Det är ni som står för inramningen. Tillsammans ordnar vi fest!

Syrianska IF – Västerås IK

Slutresultat: 1-1

Målskyttar: 0-1 Allan Kosik, 1-1 Leon Kaya

Publiksiffra: 368