#wearesyrianska.

VÄLKOMMEN TILL SYRIANSKA IF.COM

$('#slide182').cycle({
  				fx:   'fade',
					timeout: 5000,
					speed:  2000,
					random: 0,
					cleartypeNoBg: true
					});
		

Ny förlust - men kontraktet säkrades

 

 

Syrianska hade avgörandet i egna händer inför slutomgången - men efter 1-4 (0-1) mot tabelltrean FC Gute fick man förlita sig till att andra resultat skulle gå lagets väg. Kontraktet säkrades ändå då seriesegrande Sollentuna gjorde sitt i Borlänge, vilket innebär att de rödgula äntligen kan lägga en mardrömshöst bakom sig.

När Syrianska stegade av Gutavallen i Visby den 15:e augusti hade man precis 3-2-besegrat FC Gute i ett toppmöte, och med sina 31 inspelade poäng var man hack i häl på Karlberg som hade hand om kvalplatsen till Division 1. När det i den sista omgången var dags för returmöte med gotlänningarna stod Syrianska - efter åtta raka förluster - fortfarande kvar på 31 poäng och istället för att blicka uppåt var man inblandade i en bottenstrid där man egentligen hade allt att förlora.

 

Ett formsvagt Syrianska - som var hårt drabbade av både skador och sjukdomar - öppnade ödesmatchen optimistiskt mot ett Gute som såg ut att vara kvar på färjan mot fastlandet. Redan i den andra minuten blev Eldon Martins-Maquemba sopren i ett friläge sedan en bortaback tappat balansen, men portugisens avslut räddades av Gutekeepern Elias Stenhoff. Matchinledningen dominerades fullständigt av Syrianska, men gästerna skulle resa sig och jämna ut spelet. Efter en dryg kvart drog bortalagets vänsterback Joel Elofsson iväg ett lågt avslut från distans - ett skott som letade sig igenom allt och alla innan bollen passerade mållinjen till 0-1. Avslutet såg inte på något sätt otagbart ut, och kändes som ett rejält bakslag för ett Syrianska som annars hade stått för en pigg start.

 

Resterande delen av den första halvleken blev en svängig historia där Gute hade ett övertag sett till bollinnehav - men det var helt klart Syrianska som skapade de hetaste chanserna i sina många spelvändningar. Josef Akpinar hade en ypperlig möjlighet att kvittera när han rundade Stenhoff i ett friläge, men avslutet hamnade därefter i burgaveln. 0-1-underläget i paus var inte direkt logiskt sett till hur lägena var fördelade, och trots uppförsbacken var de rödgula inte alls uträknade inför matchens andra halva.

 

Syrianska tog tag i taktpinnen efter pausvilan och det dröjde inte alls länge innan en efterlängtad kvittering låg i nät. Eldon Martins-Maquemba hittade en fristående Michael Kamau i den bortre delen av straffområdet, och ytterbacken rullade behärskat in 1-1 med sitt första mål för säsongen. Mittbacken Rigest Hysko var därefter ytterst nära att ge de rödgula ledningen när Gute misslyckades med en offsidefälla, men stabile Elias Stenhoff svarade för en jätteräddning och höll gästerna kvar i matchen.

 

Under inledningen av den andra halvleken hamnade olyckligtvis huvuddomare Erik Nordqvist från Borlänge i fokus efter att ha följt upp ett tveksamt domslut med en, om möjligt, ännu tveksammare bedömning kort därefter. Först valde Gute-mittbacken Jonas Sandhagen att liggandes stoppa bollen med armen när de rödgula annars skulle rinna igenom till ett rent friläge, men hemmalaget fick "bara" en frispark med sig och Sandhagen klarade sig på något underligt vis undan en solklar målchansutvisning. Bara minuten senare var det dags igen när Josef Akpinar spurtade sig helt fri och fick med sig Emil Salomonsson hängandes som en ryggsäck. Trots att Akpinar var helt och hållet ensam med bortamålvakten Stenhoff bestraffades Salomonsson endast med ett gult kort.

 

Ju längre tiden gick desto mer inriktade blev Syrianska på att säkra den poäng man vid det här laget hade i sin hand - en poäng som skulle innebära ett förnyat kontrakt utan att vara beroende av resultaten i de andra matcherna. Det mesta talade också för att det skulle gå vägen då Gute hade svårt att förvalta sitt stora bollinnehav till klara målchanser. De rödgulas fembacklinje, tillsammans med ett lågt sittande mittfält, hade full kontroll på händelserna - men istället skulle en minst sagt slumpartad sekvens bli matchavgörande. Duktige Marcus Burman drog till med ett avslut från dryga 40 meter som hemmakeepern Patrik Öhman missbedömde totalt. Bollen hann med att studsa i backen innan den letade sig i nät till 1-2 i den 75:e minuten - lite som en blixt från klar himmel. 

 

De rödgula försökte få till en slutoffensiv i jakt på en ny kvittering - men närmare än ett par halvchanser kom man aldrig. Istället kunde Gute's inhoppare Marcus Peterson-Kettler punktera matchen med att först göra 1-3 i den 89:e minuten och därefter 1-4 på stopptid. Värt att notera är att Gute hade tre avslut på mål i den andra halvleken - och alla resulterade i målprotokollet. 

 

Syrianska åkte på sin nionde raka förlust - samtidigt som tre av fyra andra resultat gick emot de rödgula. Man räddades dock av att redan klara seriesegraren Sollentuna till sist bortabesegrade Kvarnsveden i Borlänge, och det blev då dalalaget som får rikta in sig på ett kvalspel för att säkra kontraktet. Syrianska som kom undan med hjärtat i halsgropen den här gången, och ska nog efter omständigheterna vara tacksamma att det gick vägen. 

 

En riktigt underlig säsong är därmed över - en säsong där de rödgula lyckades besegra samtliga fyra topplag tabellen (tre av dessa på bortaplan) samtidigt som poängen mot bottenlagen i stora drag uteblev. Man hamnade i en rejäl svacka under hösten som man inte hade förmågan att ta sig ur, men lyckligtvis säkerställdes division 2-statusen till nästa år även om de nio sista omgångarna resulterade i noll (!) av 27 möjliga poäng. En ofantligt lång skade- och sjukdomslista har delvis varit orsaken till den svaga säsongsavslutningen, men med handen på hjärtat måste man också konstatera att de rödgula inte lyckats prestera och vända en negativ trend i den utsträckning man hade önskat. Tack och lov är säsongen äntligen över, och nu har man möjlighet att slicka såren och lägga den här mardrömshösten bakom sig en gång för alla.

 

 

Kristoffer Lövberg

kristoffer.lovberg@syrianskaif.com

 

 

 

SYRIANSKA IF - FC GUTE                                                     1-4 (0-1)

Mål:

 

 

 

 

0-1 (13) Joel Elofsson

1-1 (47) Michael Kamau

1-2 (75) Marcus Burman

1-3 (89) Marcus Peterson-Kettler

1-4 (90+2) Marcus Peterson-Kettler

Avslut: 14-10 (5-6)
Avslut på mål: 8-7 (4-5)
Hörnor: 7-5 (4-2)
Offside: 3-0 (2-0)
Gula kort: Emil Salomonsson, Gute (55)
Röda kort: -
Publik: 117
Domare: Erik Nordqvist, Borlänge

 

 

Syrianskas laguppställning (5-4-1):

Patrik Öhman - Michael Kamau, Rigest Hysko, Samuel Barlay (46 Simon Grassi), Viktor Tsouplakis, Marcel Kaya (81 Jonathan Bahar) - Behnam Olfat, Sharam Said (76 Edon Aliu), Daniel Johansson, Josef Akpinar - Eldon Martins-Maquemba

 

Ej inbytta ersättare:

Sebastian Karacan

 

<< Tillbaka föregående sida
 

Nästa match

 

Skiljebo SK - Syrianska IF

 

Lördag 10:e februari klockan 12:00

Hamre IP

 

$('#slide185').cycle({
  				fx:   'fade',
					timeout: 5000,
					speed:  500,
					random: 0,
					cleartypeNoBg: true
					});